söndag 13 maj 2012

bagels

Igår gjorde jag mina första bagels.
De vart fruktansvärt goda! Kommer absolut att baka dessa igen, kankse en aning lite söta men bara lite mindre socker i vattnet.
Det tog sin lilla stund att göra detta bröd, men jag lovar, det är värt det!
Detta recept hittade jag i senatse nr utav hembakat.

Till 24 st behöver du:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13 -14 dl vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med det ljumna vattnet. Tillsätt sedan sirap, salt & oljan.
Arbeta ner mjölet och knåda lätt i ca 5 min.
Låt degen sedan jäsa i 1 timma under bakhandduk.
Dela sedan degen i 24 lika stora bitar. Rulla ut dem till "ormar" och sätt ihop ändarna så det blir runda ihåliga bröd.
Låt jäsa på mjölat bakpapper (annars fastnar dem) i ca 20 min.
Under tiden kan du koka upp 3 liter vatten med 4 msk strösocker.
När bröden jäst klart lägger du i ca 3 st i det kokande vattnet i ca 3 min. Vänd dem några gånger.
När du kokat alla bröd så penslar man ägg på och har sesamsfrön på. Sedan sätter du in dem i ugnen på 225 grader ca 10.




2 kommentarer:

  1. Bagels är goda. Nu var det en tid jag senast bakat dessa godsaker!

    SvaraRadera
  2. a bagels äter ja på bageriet varje dag.tur att de har vallmo,sesam och ostbagels så man får lite variation.
    men förstår inte varför de ska vara socker då man ska koka dem,låter konstigt.jag har följt leilas recept och då ska man inte ha socker i vatten.

    SvaraRadera