måndag 6 februari 2012

Ljusa havrebollar

Min 2 åriga dotter fråga mej idag om vi inte kunde baka. Klart jag inte kunde säga nej! Barnen har legat hemma i magsjuka och feber i 2 veckor nu så lite måste man hitta på att göra.
När jag var liten hade kiosken ett par super goda havrebollar! Ville testa att göra detta men de smakade inte alls så som jag hade hoppats på. Lite för mycket kaffesmak, men bara att leta vidare.
Dessa var iallafall goda så ger er receptet med =)


Ca 25-30 st
100 gram smör
3 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk kakao
2 msk kokt kaffe
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop alla ingredienser i en matberedare i ca 5 min. Rulla sedan små bollar av dem (Väldigt kladdigt och svårt, nästa gång testar jag nog utan matberedaren)
Rulla sedan bollarna i kokos, in i kylen smaka sedan av!


Min dotters små söta fingrar som vart med på bild, hon var så ivrig och kunde inte vänta =)

8 kommentarer:

 1. Jag letar som en galning efter recept på fluffiga ljusa havre/chokladbollar. Problemet med alla man hittar på nätet är att de bara ska kylas. De riktiga bollarna man köper löst i butiker är bakade (värmda) i ugn och sedan avkylda i rumstemperatur. Det fanns en havrebollsbagare förut där jag bodde (midsommarkransen) som sålde till kiosker etc. De var supervarma och supermjuka när man handlade på morgonen (30st paket).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingabrittas, hette dom, finns i axelsberg nu. Dom bakas ju inte i ugn vad jag vet? :s om vi tänker på samma alltså. :)

   Radera
 2. måste man verkligen koka kaffet? ont om tid hehee...

  SvaraRadera
 3. De smakar bra men inte exakt som jag ville. Får testa vidare, men klart närmare målet var dessa :)

  SvaraRadera
 4. tror du har fuskat ock fotat köpe havrebollar!! För så där fluffiga och ljusa blir dem INTE av att köras i en matberedare som du påstår att du har gjort. Vet du vad en matberedare är?? Den gör i alla fall inte smör och socker luftigt och fluffigt, för att det ska ske så måste man få in luft i smeten genom vispning.

  SvaraRadera
 5. Ställ in smeten i kylen en stund,innan du tiil rullar bollarna. Jag använder pulverkaffe,till andra bakverk också,där det ska vara kaffe i. 1 tesked kaffepulver räcker till dubbel sats. Pröva dig fram, smaka. Vill man ha ljusare chokladbollar,använder jag lite vispgrädde, blir smeten för lös tar jag i mer havregryn.

  SvaraRadera