fredag 27 april 2012

Råg surdegsbröd

När jag var & handlade förra veckan hittade jag en påse med surdeg. Torkad surdeg.
Fick lov att testa!
Tyckte brödet vart mycket gott men det var int eså luftigt eller högt som jag trodde. Men man kan ju testa sej fram & kanske lyckas bättre nästa gång.

Detta behöver du till 2 bröd :
1 påse bagarens rågsurdeg
25 g jäst
5 dl kallt vatten
9 dl vetemjöl special
4 dl rågmjöl grovt
3 tsk salt (jag tog 2)
1 msk olivolja

Rör ihop jäst, kallt vatten & påsens innehåll.
Tillsätt alla ingridenser utom saltet.
Knåda till en smidig deg, ca 10 min med maskin. Degen ska vara lös men inte kladdig.
Jäs till dubbel storlek med plsat över bunken. Minst 2 timmar.
Häll upp degen på ett bord. Arbeta så lite som möjligt med brödet. Dela upp i 2 bröd & lägg i brödformar.
Låt jäsa igen ca 1 timma med plast över.
Sätt ugnen på 260 grader. När det är dags för brödet är gräddas stoppar du in en plåt med 5 dl vatten & sänker temp till 220 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Någon mer som testat denna påse?

Färdigt bröd!

3 kommentarer:

  1. Nä ja har inte testat de.måste ta o kolla om de finns vete,för de har ja letat efter.
    tack för tipset
    brödet ser supergott ut
    p.s har tävling som sista dagen är den 30/4 så hoppas du e med

    SvaraRadera