söndag 10 juni 2012

Rabarbercheescake

Igår hade vi främande här hemma.
Det var min mans bror, hans sambo & min kompis. Vi grillade & passade på att göra en efterärtt såklart!
Har ju fått en massa rabarber av min svärmor så testade att göra en rabarbercheescake.
Tog en stund att göra & en massa disk! Men klart värt allt det för den var super god vill jag lova!

Detta behöver du:

Rabarberkompott:
500 g skurna rabarber
½ dl pressad citron
1 ½ dl strösocker

Botten:
15 st digestivekex
75 g smält margarin
1 tsk kanel

Cheescaken:
300g Philadelphiaost
1 dl Florsocker
1 msk Vaniljsocker
½ sats Rabarberkompott
5 Gelatinblad, blötlagda
3 dl Vispgrädde, vispad

Toppingen:
2 Gelatinblad, blötlagda
½ sats Rabarberkompott

Börja med att start ugen på 175 grader.
Smula sönder kexen till boten grovt. Smält margarinet & blanda ihop samt kanel.
Tryck ut detta i en form med löstagbara kanter 22-24 cm.
Ställ mitt i ugnen 8 min. Ta sedan ut och låt svalna.

Gör rabarberkompotten.
Lägg rabarberna i en kastrull med citronsaften.
Låt koka utt och sjud ca 5 min. Låt även detta svalna.

Nu är det dags att göra cheescaken.
Blanda ner färskosten med florsocker samt vaniljsocker i en bunke.
Blanda ner ½ sats rabarberkompott. Blanda sedan försiktigt ner den vispade grädden.
Ta ca 1 dl av smeten och värm. Lägg ner de 5 blötlagda gelatinbladen. (de ska ligga i kallt vatten ca 5 min) rör tills de smält.Blanda med det andra ostsmeten.
Lägg i formen och ställ kallt i minst 4 timmar.

Gör sedan toppingen.
Blötlägg gelatinbladen. Värm den rabarberkompotten som finns kvar. Tillsätt gelatinbladen.
Rör tills gelatinen löst sej. Bred detta över cheescaken sedan och ställ kallt några timmar. Servera sedan.





Detta är även mitt bidrag för Månadens Sötsak


4 kommentarer:

  1. Jag tror verkligen dig att den var super god! Rabarber som är så gott!

    SvaraRadera
  2. åh så gott de ser ut.skulle gärna vilja ha de till fika.

    SvaraRadera
  3. Låter gott med rabarberkompott på cheesecake!!

    SvaraRadera