måndag 6 februari 2012

Tårtbotten 3 lika delar

Jag har sett att det är välidgt många som använder sej utav detta recept. Detta gör att du får en hög & fin tårta. Tyvärr har jag inte lyckats många gånger att få den så hög men nu har jag kommit på mitt egna lilla knep. Jag gör en storlek större än vad formen är & då blir det kalas bra!

Du behöver 3 lika stora glas, ägg, mjöl, socker & bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Bakpulver tar du såhär mycket utav: Till 2-3 ägg, 1 tsk Till 4-5 ägg, 1,5 tsk Till 6 ägg, 2 tsk

Börja med att starta ugnen på 175 grader. Knäck upp så många ägg du ska ha, Häll mjöl & socker i de andra glasen lika högt som ägget är i sitt glas. Blanda ägg & socker vitt & poröst. Vänd försiktigt ner mjöl & bakpulver. Klä en form i bakplåtspapper. Ifall tårtbotten blir högre än vad din form är, är det jätte bra att ha bakplåtspapper så inte smeten rinner över.
Grädda längst ner i ugnen. Öppna inte luckan de första 20 min! Då finns det stor risk att tårtbotten sjunker ihop. Nu ska ju detta gräddas olika tider beroende på hur stor du har:
Om du har 2 ägg, 20 min
Om du har 3-4 ägg, 25-30 min
Om du har 6 ägg, 35-40 min
Du känner med en sticka när botten är klar, är den inte kladdig är den klar! Låt den ligga kvar i formen ca 10 min innan du tar bort den. Du kan även göra en chokladbotten. Då byter du ut 1/4 av mjölet & har i kakao i istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar