söndag 5 januari 2014

Päronmoussetårta

På nyår så testade jag att göra en moussetårta.
Och såå god blev den! Jag kommer absolut att göra denna flera gånger. Hittade ett recept på internet men gjorde om det lite.

Till en tårta behöver du:

Botten:
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Moussen:
5 dl vispgrädde
5 gelatinblad
En burk konserverade päron (425g)
2 äggulor
2 tsk florsocker
1 tsk päronessens
ev grön karamellfärg

Gele:
1 dl spad från de konserverade päronen
2 gelatinblad
ev grön karamellfärg

Börja med att göra chokladbotten.
Vispa smör & socker poröst. Vänd i de andra ingredenerna. Fyll en bröad form och ställ i ugnen ca 15 minuter på 175 grader. (kakan ska vara lite kladdig när du tar ut den ur ugnen)
Låt kakan svalna helt.
 
Nu är det dags att göra moussen
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min.
Häll av pärona men spara spat.
Mixa päronen och dela på smeten i två. Ta ena i en kastrull och värm. Lägg ner gelatinbladen och låt smälta, rör.
Blanda ihop med den andra päronpuren, i med färg och essens.
Vispa grädden ganska hårt.
Vispa äggulor samt florsocker för sej. Blanda ner dem i päronen och sist i med grädden.
Lägg detta nu på chokladkakan. Låt stå ett tag.
Sedan är det dags att göra gelen.
 
Lägg gelatinblad i kallt vaten i 5 min.
Värm spadet i en kastrull, lägg i gelatinbladen och låt smälta, rör.
Häll detta över kakan när den gelen svalnat lite. Sedan ställ kallt i minst fyra timmar.
Om man vill dekorera den så gör man det annars är den färdig


1 kommentar: