söndag 28 april 2013

Kokos & hallonstubbe

Här i veckan fick jag icas tidning hem i brevlådan.

Hittade då recept på denna ljuvliga stubbe.
Jag har aldrig lyckas med rulltårta så tänkte att jag aldrig kommer att lyckas med denna heller, men den lät så ljuvlig. Hallon, grädde, maräng & kokos. Vem tycker inte det låter helt ljuvligt? :)
Vet ni? Jag lyckades! Den var lätt att göra & den smakade lika ljuvligt som jag trodde.
Här kommer receptet.
 
6 äggvitor
3 dl strösocker
2 ½ + 1 dl kokosflingor
4 msk potatismjöl
 
Fyllning
250 g hallon (tinade eller färska)
4 dl vispgrädde
 
Börja med att starta ugnen på 175 grader.
Rosta 2½ dl kokos i en stekpanna i några minuter.
Vispa sedan äggvitorna i en rostfriskål eller glasskål med 1 dl strösocker.
Vispa till marängen blir fast och glansig. Blanda sedan ner de andra två dl strösocker tills marängen är klar.
Blanda ihop kokosen & potatismjölet. Vänd ner detta i marängen.
Spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper på. Spritsa så strängerna  går parallellt längs plåtens långsida,
Strö över 1 dl kokosflingor över marängen.
In i ugnen ca 15 min mitt i ugnen.
Ta ut plåten. Vänd marängen på en ny bakplåtspappret dra av bakplåtspappret och låt marängen svalna. Om den är geggig så kan den gräddas 5 min till i ugnen.
När den svalnat vispar du grädden och brer den över marängen & lägger ut hallonen.
Rulla ihop och ställ kallt innan du serverar stubben
 
 
 
 
 

torsdag 25 april 2013

Bondbröd med vitlök

Detta recept hitta jag i en Hembakat tidningen som jag har här hemma.
Brödet tar lite tid, men jag kan lova er att det är värt varje minut! Brödet var verkligen så gott! Detta kommer jag absolut att baka igen.
 
Till två limpor behöver du:
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk matolja
2 tsk salt
vitlök efter smak
Ca 13 dl vetemjöl
 
Värm vattnet till fingerarmt (37 grader)
Blanda ut detta med jästen tills jästen löst sej.
Tillsätt de andra ingridenserna och arbeta ihop till en deg.
Låt sedan jäsa ca 45 min.
Ta upp degen på ett mjölat bord. Dela degen i två delar. Knåda och forma till två runda bröd.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 min.
Snitta brödet på några ställen med en vass kniv. Strö lite mjöl över brödet.
Grädda brödet mitt i ugnen på 250 grader med en plåt med vatten i botten som ångar brödet i 10 min.
Ta sedan ut plåten med vatten och sänk ugnen till 180 grader och grädda brödet ca 30 min till.
Ta ut brödet och lägg på ett galler utan bakhandduk.
 
 
Någon mera som har problem att lägga upp sina bilder? Får inte in de bilder jag tagit med min kamera utan bara de jag tagit med min mobil...?
 

söndag 21 april 2013

Pinochio Dessert

I lördags firade jag och mannen att vi varit tillsammans i 6 år.
Jag ville göra en tårta som dessert men tiden räcker inte till just nu.
Min absolut bästa tårta är Pinochiotårtan. Sockerkaka , maräng, grädde och bär. Detta är verkligen en himmelsk kombination!
Så jag gjorde en snabb variant av denna tårta och gjorde till dessert, mycket gott och lätt!
 
Detta behöver du:
 
Sockerkaka:
2 st ägg        
2 dl strösocker        
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver        
50 g smör        
½ dl vatten        
2 dl vetemjöl
 
Marängbotten:
2 äggvitor
1 dl strösocker
 
Vispgrädde
Bär eller frukt
 
Börja med att göra en sockerkakssmet.
Vispa ägg & socker vitt och pösigt.
Smält smöret och blanda ner vattnet.
Vänd ner alla torra ingrdenser och rör om försiktigt. Avsluta med smöret/vattnet.
Smöra & bröa en form. Gärna med löstagbara kanter. Häll sedan i smeten.
 
Nu är det dags att göra marängen.
Använd gärna en glasskål och rena vispar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll försiktigt ner sockret samtidigt som du vispar.
Marängen är klar när du kan vända skålen upp&ner och inte få någon smet i huvudet.
Bred marängen över sockerkakassmeten.
 
In mitt i ugnen ca 45 min på 150 grader.
Ta ut den och låt svalna helt innan du tar bort formen.
 
Skär små bitar av kakan och lägg i en portionsform. Vispa grädde och lägg över samt lite bär eller frukt. Färdigt att servera och avnjuta!
 
 
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak
 

tisdag 16 april 2013

Knäckebröd

Igår testade jag att göra knäckebröd för första gången.
Vart jätte gott och hade en strykande åtgång här hemma kan jag lova! Så just nu står jag & gör en ny sats ;)
 
Till ca 20 bitar behöver du:
1 dl Grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
2 dl kallt vatten
2 msk matolja
 
Börja med att blanda ner de torra ingridenserna.
Blanda sedan ner olja samt det kalla vattnet. Rör om.
Bred ut "geggan" på en plåt med bakplåtspapper.
In i ugnen på 150 grader ca 25 min.
Ta ut och skär brödet i så stora bitar du vill ha det, in i ugnen igen ca 20 min. Låt kallna på galler sedan lägger du dem i en lufttätburk.
 
 
Detta verkar väl inte svårt? Hittade receptet på ica.se men gjorde om det & hade i saker jag hade hemma. Det kan du med göra om du inte har just dessa saker hemma. Bara att testa sej fram

söndag 14 april 2013

Rågsiktskakor i miniform

 

Igår bakade jag lite bröd.
Jag tycker personligen att rågsiktskakor är väldigt goda. Men jag gjorde små rågsiktskakor. Perfekta att bara frysa in, tina upp och äta när man är lite hungrig.
 
Detta recept blev 20 st för mej
 
50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
½ msk anis
3 msk ljus sirap
13-14 dl rågsiktsmjöl
 
Börja med att smälta margarinet i en kastrull. Slå på mjölken och låt detta vli 37 grader (fingervarmt)
Smula ner jästen i en bunke. I med mjölk/smör blandningen och rör om tills jästen löst sej.
Blanda i alla andra ingridenser och knåda till en bra deg.
Låt sedan jäsa 30 min.
 
Ta upp halva degen och kavla till någon cm tjock. Tryck ut en rund kaka ca 10 cm stor. Ta upp och lägg på en plåt. Om man vill kan man trycka ut ett hål i mitten på kakan med.
Gör nu detta med hela degen. Nagga med gaffel och låt jäsa 30 min igen.
 
In i ugnen sedan på 200 grader ca 10 min eller tills det fått färg och inte är kladdiga.



torsdag 11 april 2013

Banan & chokladmuffins


Hade en massa bananer här hemma som började bli lite dåliga.
Hittade detta recept och jag & barnen testade att baka dessa. Sedan fikade vi i lekaparken.
Muffisen blev goda men lite degiga fast de var bra när jag tog ur dem ur ugnen.
 
Till ca ganska små muffins behöver du:
1-2 mosad banan

3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 g smält margarin
2 ägg
1 dl kranvarmt vatten
Vispa ihop ägg & socker i en bunke.  Blanda sedan ner de andra ingridenserna.
Fyll muffinsformar 2/3 med smeten.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 20 min.
Sedan är det bara att avnjutas när de svalnat lite.

fredag 5 april 2013

Alwina <3

I tisdags fick vi en liten flicka. En underbar liten rund tjej! Namnet hon ska få är alwina.
Uppdateringen här på bloggen kanske inte kommer vara så bra då jag ska se vad man hinner som trebarnsmamma :)
Här kommer en liten bild på våran lilla ängen