tisdag 30 oktober 2012

Pepparkaksglass

Jag vet, fruktansvärt tidigt att börja med pepparkaka.
Men det är så att jag inte är ensam ägare av min kropp längre, har fått en liten inneboende <3
Om allt går som det ska kommer våran 3:e lilla juvel i April.
Grejen är den att jag är sp fruktansvärt sugen på pepparkaka just nu.
Så slängde ihop en liten glass.
Dock vart den lite konstig då min glassmaskin la av efter 10 min. Men den vart god ändå, smakar precis som pepparkaksdeg ;)
 
Detta behöver du till en sats
2½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
4 st äggulor
1 msk honung
1 msk pepparkakskrydda.
 
Börja med att värma upp mjölken, grädden, sirap & kryddan. Det får inte koka utan precis innan den börjar koka tar du bort den.
Vispa ägg & socker vitt och pösigt. Blanda försiktigt ner i mjölkblandningen. Ställ kallt så den är kall när du ska köra den i glassmaskinen.
Kör sedan i glassmaksinen tills den är klar.

 
Detta är även mitt bidrag till Månadens sötsak som denna månad är fredag

söndag 28 oktober 2012

Rocky road kakor

Jag har en bok som heter massor utav kakor. Testade att baka dessa kakor till mannen fyllde år.
De vart populära. Även lite roligt med lite nya kakor!
 
Detta behöver du till ca 20 st kakor:
3 3/4 vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 margarin
1 dl strösocker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
 
Garnering
minimarshmallows
marabou mjölkchoklad 50 g
salta jordnätter
 
Börja med att starta ugnen på 175 grader.
Sedan börjar man med själva kakdegen.
Blanda samman mjöl & bakpulver i en skål.
Rör smör, ägg, vaniljsocker, strösocker till en pösig smet.
Blanda ner mjölet och rör ihop.
Gör små bollar som du trycker till & lägg på en plåt. Grädda kakorna tills de är lite gyllnebruna ca 10 min.
Ta ut kakorna. Dra ner värmen till 150 grader på ugnen. Smält chokladen.
Bred chokladen över kakorna. Häll över jordnötter samt marshmallows. In i ugnen ca 3-5 min sedan är de klara...

tisdag 23 oktober 2012

Brysselkakor

När mannen fyllde år bakade jag brysselkakor. Hans släkt tycker om småkakaor. Och jag som har så svårt att lyckas med dem! Men denna gång vart det riktigt gott!
Lätta att baka & goda! Kan det bli bättre?
 
till ca 50 st behöver du
4½ dl vetemjöl
200 g margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
Blanda allt utom margarinet. Skär margarinet i små bitar och blanda ner. Blanda tills det blir en deg.
Dela degen i 2 delar. Rulla dem som ormar. Lägg i kylskåp 30 min.
Färga undertiden lite strösocker.
Du tar strösocker & lägger i en påse. Ta pasta färg eller hushålsfärg och blanda ner, skaka påsen.
När degen har vilat klart i kylskpået strör du färgat socker över.
Ett tips är att trycka till sockret lite så det inte lossnar,
Grädda mitt i ugnen ca 10 min på 175 grader.
 

lördag 20 oktober 2012

Prinsesstårta

Idag fyller min man 29 år.
Han ville inte ha en konsigt tårta som han själv kallade det. Han ville ha en helt vanilg prinsesstårta.
Men nu är han gift med mej, så tårtan smyckade jag lite extra iallafall. Men smaken är som den ska vara.



 
Tårta bestod utav:
Tårtbotten 3 lika delar
Hallonsylt
Vaniljkräm
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Dekorerad i marsipan & strössel

tisdag 16 oktober 2012

Winerbröd

Ååå äntligen har vi internet igen! Som jag längtat!
Är verkligen jobbigt att sitta & uppdatera med sin mobil, även jobbigt att följa bloggar, så nu kan jag äntligen börja läsa alla härliga bakbloggar igen!
 
Förra veckan var jag hemma & vabbade min dotter som var magsjuk. Rastlös som jag är passade jag på att baka. Tittade i tidningen Hembakat och hittade dessa winerbröd. Alla säger att det är så svårt att göra så fick lova att testa.
Inte svårt att göra, mycket goda & mycket onyttiga ;)
 
Till ca 18 st behöver du:
50 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
8 - 10 dl vetemjöl
400 g smör
 
Marsankräm
Hallonsylt
 
Kyl alla ingridenser. Även plåtarna & kaveln.
Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt & mjöl. Arbeta samman till en bra deg.
Ställ i kylskåp ca 10 min.
Kavla ut degen till en rektangel ca 30*40 cm. använd den kalla kaveln när du kavlar ur den.
Skär kallt smör i tunna skivor. Lägg ca 12 skivor på halva degen. vik ihop degen på mitten. Nyp ihop kanterna. Vrid degen ett kvarts varv. Kavla ut. Vik degen i tre delar. Gör detta tre gånger om med smör och kavla. ställ sedan kallt 15 min.
Kavla sedan en ca 1 cm tjock deg som är en rektangel.
Skär ca 1 cm tjocka remsor som du snurrar ihop. Forma som en åtta och lägg på kall plåt.
Låt sedan jäsa 30 min. Häll på fyllningen på dina winerbröd & grädda mitt i ugnen ca 10 min på 225 grader.
Om man vill kan man göra en glasyr utav florscoker & vatten och ringla över.
Njut sedan!
 
 
 
Mina kanske inte blev så snygga som i tidningen hembakat med goda!

onsdag 10 oktober 2012

Äppelsaft

De flesta inlägg jag gör handlar om äpplen känns det som. Till huset vi. Flyttade för en månad sen finns det miljontals äpplen!
Men bara passa på att göra så mycket man kan med dem.
Denna saft var helt okej om du frågar mej, godare än musten :)

Detta behöver du till ca 2 liter saft

2 kg äpplen
11/2 liter vatten
1 vaniljstång
4 dl strösocker
1 tsk citronsyra
En skvätt citron.

Skölj äpplerna och dela dem. Lägg i en kastrull med kärnor och allt. Häll i alla andra ingredienserna utom citronsyra .
Låt koka svagt till äpplena börjar falla sönder lite. Ca 20 min.
Sila av i en finsil och häll i citronsyran.
Häll upp en gärna varma rena flaskor.

lördag 6 oktober 2012

Frusen cheescake med daim



Denna cheescake var verkligen försvinnande god! Hade en kompis över och hennes barn och ville bjuda på något gott och det vart det verkligen :)

Detta behöver du till ungefär 10 bitar.

200 g färskost
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
2 st dubbeldaim
14 st digestivekex
5 msk smält margarin

Börja med att krossa kexen i en matberedare och blanda ner margarinet. Tryck ut detta i en form med lösakanter som man kan ta bort.
Blanda sedan färskost, äggulor, socker, krossat daim.
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner i smeten.
Vispa även äggvitorna hårt och rör ner försiktigt med det andra.
Häll allt i formen med kexen. Ställ i frysen minst 6 timmar. Ställ gärna lite plastfolie över.
Servera gärna med bär!

Äppelmust

Kom på att jag missat att blogga om äppelmust som jag testade att göra för några veckor sedan.
Denna är jätte lätt att göra dock måste man vänta 5 dagar på att få smaka ;)
Familjen tycker att den var jätte god men jag har lite svårt för att dricka äpple... Denna går att dricka som den är eller att späda ut med lite vatten.
Detta recept hittade jag på en blog när jag googlade.

Du behöver
5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 del socker per avrunnen saft.

Ta en stor hink. Dela äpplena och lägg i hinken. Häll över allt vatten och sedan vinsyra och natriumbensoat. Sockret ska man inte använda först när musten är klar.
Låt detta stå framme med en handduk över hinken i fem dygn, rör om minst en gång om dagen.
När de fem dagarna gått silar du av musten med en finsil. Häll i socker per avrunnen saft. Jag fick ihop 5 l, det är alltså 5 dl socker.
Häll upp i rena flaskor och ställa i rumstemp. Om du ska använda den kan du såklart ha den i kylskåpet.

torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullar

Igår var det kanelbullens dag, kanske inte så många som missade det?
Jag testade en ny jäst från dr oerker.
Denna jäst ska alla ingredienser vara kalla och bara jäsa 15 min. Allt gick jätte bra och smidigt! Dock smakade dem en blandning av kubb och bulle, lite konstig smak måste jag säga. Kommer inte baka bullar på detta sett igen, men kanske bröd.
Receptet stod på baksidan av påsen.